Klätterutrustning

Klättring är en sport med en mängd facktermer och ett stort utbud av produkter för att ge dig bästa möjliga förutsättningar för att dels bli en riktigt bra klättrare men framförallt för att sätta säkerheten främst, detta då man som klättrare konstant befinner sig i situationer som skulle kunna äventyra din säkerhet och i värsta fall orsaka allvarlig skada eller död.

Ser man till utbudet av klätterutrustning så är grundkravet alltid att alla produkter måste vara CE-märkta, men UIAA som är det Internationella Klätterförbundet har även en egen märkning på delar av klätterprodukterna som kräver extra högt fokus på säkerhet.

Klätterhjälm

Hjälmen som används vid klättring är oftast av plast eller kombinationer av material för att se till att skydda ditt huvud under klättring. Detta avser dels att skydda klättrarens huvud vid ett eventuellt fall men framförallt för att skydda huvudet mot nedfallande stenar.

När du köper en klättringshjälm så satsa på något av de kändare fabrikaten, då det är framförallt de hjälmtillverkarna som inte har råd att tumma på kvaliteten, samt säkerställ att hjälmen är är CE-märkt. Just CE-märkningen av hjälm är något som är ett krav för att de ens ska få säljas i Europa, vilket gör att i stort sett alla hjälmar är CE-märkta men det är bra att dubbelkolla detta för att se till att din hjälm är testad och säker när du väl köper en ny. De vanligaste typerna av klättringshjälmar är alpinhjälm och sportklätterhjälm.

Black Diamond Half Dome är en av världens mest sålda klätterhjälmar genom tiderna och kan köpas här

Borrbultar

Borrbultar är en typ av säkring som används vid sportklättring och mixad klättring och är förankringspunkter som du fäster på klippor. Just borrbultar är något som används på underlag och klippor som är släta, vilket gör att man där inte kan använda andra typer av säkringar som kamkil, andra kilar eller hexentrics.

Borrbultarna är oftast i form av expanderbultar eller limbultar. Hexendrics/hexentrics är en typ av sexhörning där varje sida är olika stor som gör att du med stor sannolikhet kommer att hitta en sida som passar in i just de sprickorna du har framför dig. När den sedan belastas med vikt under klättringen så vrids hexan, klättringsslang för hexentric, åt för att på så sätt klämma sig fast i sprickorna. 

Karbinhake

Karbinhakar eller karbiner är metallringar med en stängningsarm som är fjädrande vilket gör att den enkelt går att stängas och öppnas. Som namnet förtäljer så är en karbinhake till för att snabbt och enkelt (grundförutsättningar då man som klättrare ofta ställs inför påfrestande situationer) haka på och sedan av karbinen.

Det finns flera olika typer av karbinhakar för olika tillämpningar men för klättring så har karbinhaken en speciell form som är gjord för att flera klättringslinor ska kunna löpa igenom dem. Då säkerheten är A och O inom klättring så är det också vanligt med en extra säkerhetsfunktion som t.ex. en hylsa som man skruvar över låset som backup utfall att fjädern i karbinhaken skulle gå sönder.